home    
Slovak
  O nama
  Akti
  Aktivnosti
  Bilteni
  Press clipping
  Donatori
  Foto galerija
  Kontakti
 
Slika mjeseca
 
Pišite nam
 
 
 

 

30.08.2009.
KUVARI, HUMANISTI, AMBASADORI

NA TRADICIONALNOJ SVECANOSTI u Prešovu ucestvovala je i delegacija Crnogorsko-slovackog prijateljstva iz Podgorice. Skuvala je tri kilograma ovog jela za 14 minuta i 41 sekundu, a potom ga podijelila mnogobrojnoj publici, što je ova sa oduševljenjem prihvatila

Ono što je za Njemce u Bavarskoj Oktoberfest, za Italijane pica, za Slovake su brindzove haluški. U slovackom gradicu Krompahi, održano je 11. medunarodno prvenstvo u kuvanju i jedenju slovackog nacionalnog jela - brindzove haluški. Propozicije takmicenja su veoma striktne i propisuju da cetvoroclani tim mora da ispoštuje tri osnovna principa: skuvati jelo kolicine tri kilograma cim prije, da ono bude kvalitetno i da onda, cim prije, jelo bude pojedeno.

Ucestvovalo je 14 ekipa, vecinom iz Slovacke, ali bilo je ucesnika i iz inostranstva, što dokazuje tezu da za ovaj specijalitet ne postoje granice. Zanimljivo da se na takmicenju pojavio i narodni poslanik slovackog parlamenta sa svojom ekipom, ali pokazalo se da kuvari iz dijaspore bolje kuvaju nego domacini. Medalje su osvojili Matica slovacka Rijeka iz Hrvatske, Matica slovacka Backi Petrovac iz Vojvodine, grad Nadlak iz Rumunije... Organizator prvenstva je udruženje Humanost za život (Humanity for life), smisao takmicenja nije osvojiti medalje, vec prezentovati zemlju iz koje ucesnici dolaze. Organizacija koju vodi gospodin Jozef Janikov je za 18 godina humanitarnog rada za djecu bez roditeljskog staranja prikupili 68.300 eura.

Ovogodišnje takmicenje je podržao licno potpredsjednik slovacke Vlade za naucno društvo, evropske poslove, ljudska prava i manjine, dr. Dušan Caplovic.

Najbrojniji i najbucniji gosti su bili Rijecani, koji su došli organizovano, autobusom, sa jakom sinergijom - hrvatskim tamburašima i slovackim folklorom.

Nakon takmicenja, uslijedilo je pravo narodno veselje, uz promovisanje narodnih nošnji, igara, muzike, uz neizbježno hladno pivo i borovicku. Ova fešta je potrajala do ranih jutarnjih sati.

Recept

Eksluzivno za "Pobjedu nedjeljom" recept ovog slovackog specijaliteta nam je otkrio voda crnogorske ekspedicije na takmicenju, Mihal Spevak.

"Za normalnu porciju brindzovih haluški potrebno je 500 grama ocišcenog krompira, 300 grama mekog brašna, so, 260 grama brindze (vrsta veoma omiljenog slovackog ovcijeg sira), 60 grama luka, 80 grama dimljene slanine. Ocišcen i opran krompir treba nastrugati, osoliti i pomiješati sa brašnom, pa napraviti glatko tijesto za haluške. Dio po dio razvaljanog tijesta stavljati na kuhinjsku dasku i sa nje odvajati haluške diraktno u lonac s kipucom posoljenom vodom. Kuvane haluške ocijediti, staviti u ciniju i posuti ovcijim sirom i izmiješati. Tako pripremljene haluške posuti prženim lukom i sitno sjeckanom dimljenom slaninom i mašcu. Najbolje se jedu uz kisjelo mlijeko, kefir ili jogurt."

Planina Crna Gora

U okolini grada Prešov (istocna Slovacka) nalazi se planina Cierna Hora (u prevodu Crna Gora), sa 1.024 metara nadmorske visine. Ono što je zanimljivo da je po njoj pokršten mikroregion, koji obuhvata 13 sela sa obronaka ove planine. Mikroregion Crna Gora želi da saraduje upravo sa istoimenom evropskom državom.

Zanimljivo je da je na celu ovog regiona covjek porijeklom upravo iz Crne Gore, Štefan Rafajlovic. Njegov zid u kuci i dan danas krasi sablja djeda Dobrivoja. Buduca saradnja treba da bude bazirana na interregionalnoj saradnji mikroregiona Cierna Hora i Crne Gore.

Znacajnu ulogu u razvoju bilateralnih odnosa treba da ima Udruženje Crnogorsko - slovackog prijateljstva, koje je najbolji ambasador i kontaktmejker u razvijanju saradnje. Još uvijek Slovacka Republika nema diplomatsko - konzularno predstavništvo u Crnoj Gori, ali tu ulogu uspješno obavlja ovo uduženje, svojom tradicionalno humanitarnom djelatnošcu, podsticanjem razvoja kulturnih aktivnosti, izdavackom djelatnošcu sa ciljem unapredenja kvaliteta života u ekonomskoj, kulturnoj i naucnoj oblasti.

Hiljade kilometara koji dijele dvije tako slicne zemlje nijesu problem za energicno rukovodstvo Crnogorsko - slovackog prijateljstva. Ono neprestano radi na poboljšanju saradnje u raznim oblastima, a tako je pripremljen za realizaciju projekat kojim želi da se u buducosti osnuje Katedra slovackog jezika na nekom od crnogorskih fakulteta. Ovaj projekat ce biti podržan i od strane slovacke Vlade.

Saradnja

U nedjelju, 30. avgusta, clanovi Crnogorsko - slovackog prijateljstva prireduju za svoje clanove i simpatizere splavarenje Skadarskim jezerom. Polazak je iz Virpazara. Brodom ce se obici flora i fauna, uz budno oko ornitologa Ondreja Vizija. Na jesen ce se u Bratislavi održati Izborna skupština Svjetskog udruženja Slovaka u dijaspori (www.szsz.sk), na koju ce biti prvi put u istoriji delegiran i predstavnik Slovaka iz Crne Gore.

U periodu koji je pred nama, ocekuju se posjete najviših državnih zvanicnika - slovacki predsjednik Ivan Gašparovic bi uskoro trebao da dode u Crnu Goru, a isto tako ocekuje se posjeta premijera Crne Gore Mila Đukanovica Slovackoj. Ove posjete treba da budu signal za intenzivniju saradnju Crne Gore i Slovacke.

Sve za 15 minuta

Zahvaljujujuci razumijevanju ministra turizma Predraga Nenezica i Vlade Crne Gore, drugu godinu za redom ucestvovala je i delegacija Crnogorsko - slovackog prijateljstva iz Podgorice. Skuvala je tri kilograma ovog jela za 14 minuta i 41 sekundu, a potom ga podijelila mnogobrojnoj publici, što je ova sa oduševljenjem prihvatila.

«Komisija za kvalitet je ustanovila da su haluški Crnogorsko - slovackog prijateljstva pripremljene odlicno i ako bi postojao interes kod restorana u Crnoj Gori preporucujem da angažuju ove kuvare», kaže s oduševljenjem maestro František Turek, glavni kuvar iz hotela FIS u Štrbske Pleso, svjetski priznati gastronomski strucnjak i predsjednik Strucnog žirija za kvalitet.

Z. T.

preuztmite članak iz novina ::>>>

Najava događaja
 
 
 
 
Preporučujemo ...
 
Korisni linkovi