home    
Slovak
  O nama
  Akti
  Aktivnosti
  Bilteni
  Press clipping
  Donatori
  Foto galerija
  Kontakti
 
Slika mjeseca
 
Pišite nam
 
 
 

 

26.08.2007.
DUH PREDAKA U MAGICNOJ SOBI

Malo je porodica u Vojvodini koje se mogu pohvaliti tako bogatim rodoslovom od devet generacija, kao sto je porodica Spevak. Preci su im stigli u krajeve južne Backe 1745. godine iz podrucja danasnje srednje Slovacke i bili su medu prvim slovackim porodicama koje su gradile Backi Petrovac, koji se nalazi 24 kilometra sjeverozapadno od Novog Sada. Ocuvana protestanska Biblija u originalnim crnim koricama iz tog vremena svjedok je dva i po vijeka trajanja loze Spevak u panonskoj ravnici. Mihal Spevak, roden 1947. godine je osma generacija u porodici slovackih iseljenika. Ovaj pravnik po zanimanju, osnivac i prvi predsjednik Matice slovacke u Jugoslaviji (1990-1996) od predmeta starih stvari koje je naslijedio od predaka napravio je jedinstven porodicni muzej.
Ovaj muzej 1999. godine otvorio je tadasnji ministar kulture Slovacke Republike Milan Knjažko. Od tada do danas kroz ovaj porodicni muzej je proslo desetak ministara, 47 ambasadora, vise od 50 delegacija iz Slovacke, SAD, Australije, Kanade. Gotovo bez izuzetka svi su bili prijatno iznenadeni kako vojvodanski Slovaci cuvaju i neguju svoju autenticnu kulturu daleko od granica pradomovine Slovacke. Osim predavanja kustosa muzeja i ujedno vlasnika Mihala gosti imaju priliku da probaju gastronomske specijalitete ovdasnjih ljudi. Ovdje se pece i dobra domaca rakija od duda. Osim ljute dudovace gosti mogu da probaju ljuti petrovacki kulen kao i glavno jelo krtole i svinjsko meso na tepsiji koje se služi uz autentican pribor od prije dvjesta godina. Sve sto se u kuci služi je potpuno prirodno, bez imalo hemije. Za raritet u turizmu Turisticka organizacija Vojvodine je proglasila ovaj muzej 2003. godine. Iste godine vlasnik muzeja dobio je medalju kao najbolji proizvodac kulena na Kulenijadi u Backom Petrovcu.


Austrougarska u porcelanu

Živopisna soba nebesko plavih zidova i ocuvani predmeti odisu 19. vijekom. Svaki predmet je deo porodicne istorije i nije za prodaju. U sobi dominira velika ozidana pec, koja se loži iz susjedne prostorije, dva velika carska kreveta sa brdom raznobojnih jastuka na njima i ormani optoceni slifovanim ogledalima. Na ormanu koji je donijela u miraz daleke 1895. godine prababa Zuzana uredno je poredano mnostvo petrolejskih lampi, fenjera, raznoraznih flasa a tu su i keramicke solje sa likovima vladara iz vremena kada su napravljene: Franca Jozefa, Njemackog Cara Vilhema, bugarskog Borisa i turskog pase. Ovu soljicu za caj mnogo su poželjeli da je otkupe, pa i madarski ambasador posto takva nije sacuvana na prostorima Austro-Ugarske.
Gazda muzeja vrijedno bilježi posjete u foto album muzeja a tu je i knjiga utisaka prepuna emocija odusevljenih gostiju... Svi ovi lijepi i nadasve rijetki predmeti svjedoce o jednom davno minulom vremenu, a koje je opet na neki nacin toliko prisutno u svakodnevici potomaka koji brinu o proslosti svoje porodice i svog naroda.


Šedov ratni kofer

Od zaborava spaseni su brojni istorijski predmeti koji imaju neprocjenjivu vrijednost. Tu je vojnicki sanduk iz Prvog svjetskog rata deda Jana Krivaka, koji je vukao sa sobom i nosio ga, kao austro-ugarski vojnik, i u zarobljenistvu u Sibiru. U sanduku se nalaze autenticna cuturica, pribor za brijanje i sisanje, porodicni pecat. S obzirom daje bio artiljerac sacuvana je i jedna vojna knjižica sa uputstvima za kratkometno i dugometno gadanje ciljeva kao i podesavanje nisana. Djeda Jan nikad nije želeo da prica o ratu ni o zarobljenistvu u Sibiru. Nakon Prvog svjetskog rata stigao je kuci dosta oronuo i odmah (1919.) se oženio sa Zuzanom Slavka. Sacuvano je i svadbeno odijelo mladoženje iz tog doba. Familija Spevak je ponosna, sto je svaka generacija iznjedrila muske potomke, koji su casno i posteno služili vojni rok bez obzira kojoj su zemlji pripadali. Mihal kaže:
"Imali smo cetiri generacije vojnika u cetiri razlicite države a nijesmo se maknuli iz Backog Petrovca. Djeda Jan je služio u Austrougarskoj vojsci (regerutovan za kasarnu u Subotici), otac Mihal je služio u vojsci Kraljevine Jugoslavije (Nis), ja u cuvenoj JNA u Somboru, moji sinovi Mihal i Andrej u vojci Jugoslavije u Krusevcu. Svi smo se svojim kucama vratili živi."


Vrijednije od zlata

Neke stvari imaju nemjerljivu vrijednost u familiji Spevak. Nisu rijetki trenuci kada u posjetu navrate ljubitelji starina. Spevakovi veoma drže do tradicije, jer, kako kažu, ako nemas tradiciju ili istorijske tragove nevalja ti porodica. Nedavno se desio magicni spoj "slicnih" - jednog Slovaka iz ove ponosne loze i jedne takode ponosne Crnogorke iz plemena Kuca. Uskoro se ocekuje i deseta generacija ovih slovackih potomaka. Novoj generaciji u amanet ce biti ostavljeno ovo blago predaka da nikad ne zaborave na svoje korijene.

M.S.

Najava događaja
 
 
 
 
 
 
 
Preporučujemo ...
 
Korisni linkovi