home    
Slovak
  O nama
  Akti
  Aktivnosti
  Bilteni
  Press clipping
  Donatori
  Foto galerija
  Kontakti
 
Slika mjeseca
 
Pišite nam
 
 
 

 

24.06.2007.
LIPKA I LAJCAK NA OSNIVACKOJ SKUPSTINI

Ovih dana pokrenuta je inicijativa za osnivanje Udruženja gradana crnogorsko-slovackog prijateljstva. Ideja je nastala spontano, posto u svijetu - mimo granica Slovacke - živi oko dva miliona Slovaka. Iako nema preciznih podataka koliko Slovaka živi i radi na ovom prostoru, inicijativni odbor za osnivanje udruženja crnogorsko-slovackog prijateljstva saopstava da u najmladoj državi u Evropi živi oko 100 Slovaka. U Crnu Goru su dosli mahom iz Vojvodine, u koju su se masovno naseljavali 1745. godine, za vrijeme vladavine Marije Terezije.

Udruženje ima u planu razvijanje kulturnih odnosa izmedu Slovacke i Crne Gore, kroz razne vidove kulturnih dogadanja. U pripremi je i izdavanje publikacija. Ovim putem Inicijativni odbor poziva sve zainteresovane da se prijave putem i-mejla. Takode se pozivaju svi Slovaci koji žive u Crnoj Gori, a koji nijesu evidentirani da se prijave ili putem i-mejla na slovenskakoaliciaŽcentrum.sk ili putem telefona na broj 067 336 457 ili na 069 816 456.

Na osnovu prijava bice organizovana osnivacka skupstina crnogorsko-slovackog prijateljstva. Udruženje ce imati podržku Ambasade Slovacke Republike, kao i Vlade Slovacke Republike. Inicijativni odbor se nada da ce isti tretman, ako ne i bolji, imati i kod Vlade Crne Gore. Na osnivacku skupstinu bice pozvani i slovacke diplomate Frantisek Lipka i Miroslav Lajcak, Slovaci koji su obilježili radanje najmlade evropske države. Ideja je da se preko crnogorsko-slovackog prijateljstva razvija saradnja u oblasti kulture, sporta, medija, prosvjete i nauke izmedu dvije mlade države i izmedu dva naroda.

M. Spevak

Najava događaja
 
 
 
 
 
 
 
Preporučujemo ...
 
Korisni linkovi