home    
Slovak
  O nama
  Akti
  Aktivnosti
  Bilteni
  Press clipping
  Donatori
  Foto galerija
  Kontakti
 
Slika mjeseca
 
Pišite nam
 
 
 

 

19.01.2010.
SLOVAČKA ISKUSTVA KORISNA CRNOJ GORI

Očekujemo status kandidata do kraja ove godine - kazao Milo Đukanović. Podržavamo evropske i evroatlantske integracije Crne Gore i pomoći ćemo na tom putu - poručio Robert Fico

(Od našeg specijalnog izvještača)

Bratislava – Najčvršća i jedina pouzdana garancija stabilnosti regiona, a time i ekonomskog i demokratskog razvoja Zapadnog Balkana, jeste puna integracija u EU i NATO. Ovo je zajednička poruka predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića i premijera Slovačke Roberta Fica, nakon njihovog prvog zvaničnog susreta u Bratislavi, kojem su prisustvovali i ministri inostranih poslova dvije zemlje Milan Roćen i Miroslav Lajčak.

Slovačka je ponudila pomoć Crnoj Gori na njenom evropskom i evroatlantskom putu.

- Crna Gora je faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu i zato Vlada Republike Slovačke u potpunosti podržava njen evropski i evroatlantski put - kazao je Fico novinarima, nakon sastanka sa Đukanovićem.

Slovački premijer je poručio da njegova država pozdravlja progres Crne Gore na putu ka EU, ali i tempo kojim se približava NATO-u.

- Slovačka će sa Crnom Gorom podijeliti iskustva iz pretpristupnih pregovora - kazao je Fico.

Đukanović je slovačkom kolegi ponovio da očekuje da će Crna Gora dobiti status kandidata za članstvo u EU do kraja ove godine i istakao značaj podrške koju je naša zemlja dobila od Slovačke u dosadašnjim integracijama.

- Podršku smo imali u gotovo svim oblastima, posebno kada je u pitanju NATO integracija, gdje smo koristili slovačku razvojnu pomoć u boljoj promociji NATO vrijednosti i daljoj afirmaciji naše komunikacione strategije sa Alijansom – rekao je Đukanović.

Crnogorski premijer je saopštio da je i u razgovoru sa Ficom dobio dragocjena iskustva iz slovačkog puta ostvarivanja punopravnog članstva u NATO i EU.

- Vjerujem da ćemo kroz naredne faze bilateralne saradnje obezbijediti da Crna Gora transferiše što više pozitivnog iskustva i da izbjegne greške koje su i Slovačka i druge države činile tokom prvih faza integracije – dodao je Đukanović.

Fico i Đukanović podsjetili su na doprinos slovačke diplomatije u obnovi crnogorske nezavisnosti. Premijeri dviju zemalja ocijenili su da je njihov prvi zvanični susret u Bratislavi podsticaj daljoj političkoj i privrednoj saradnji, ali i afirmaciji crnogorskih integracionih zalaganja.

Đukanović: Čekamo slovačke investitore

- Crna Gora je do krizne 2009. godine bila interesantna investiciona destinacija. Nijesmo izgubili tu godinu, već smo pripremili dobru plansku i projektnu dokumentaciju. Spremno čekamo oporavak svjetske ekonomije i povratak međunarodnih investitora. Rado bismo dočekali i slovačke – poručio je Đukanović.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da Crna Gora ima šta da ponudi slovačkim investitorima.

- Glavnina naše ponude je infrastruktura. Crna Gora planira gradnju dva autoputa, razvoj aerodroma i željezničke infrastrukture, kao i unapređenje energetskih potencijala - podsjetio je Đukanović.

Premijer je istakao da su za Crnu Goru, između ostalog, važni projekti unapređenja turističke infrastrukture.

- To su zanimljivi projekti, vrijedni više milijardi eura i zato sam siguran da mogu biti interesantni i slovačkim investitorima – rekao je Đukanović.

Fico je kazao da je sa crnogorskim kolegom dogovorio razvoj privredne saradnje i to na ministarskom nivou, kroz zajedničke privredne forume i mješovite komisije.

- Crna Gora ima nekoliko zanimljivih projekata u oblasti infrastrukture i energetike, a mi pozdravljamo sve što omogućava učešće slovačkih investitora – rekao je Fico.

Crna Gora će vratiti dug

Crna Gora i Slovačka, praktično, nemaju otvorenih pitanja, kazali su premijeri dviju zemalja. Rečeno je da će jedino sporno pitanje - dug od 1.136.000 eura, koji Slovačka potražuje od Crne Gore, a koji je nasljeđe od bivše Čehoslovačke i nekadašnje SFRJ - naša država riješiti u veoma kratkom roku.

- Crnogorska vlada spremna je da u kratkom roku to riješi na zadovoljavajući način – rekao je Milo Đukanović.

Fico je istakao da njegova zemlja ne želi da tim pitanjem opterećuje izvrsne bilateralne odnose sa Crnom Gorom.

Slovačka ambasada u Podgorici do kraja godine

- Ambasada Slovačke u Podgorici biće otvorena do kraja ove godine – najavio je Robert Fico.

- Imamo ambasade u svim zemljama regiona i bilo bi šteta da je nemamo u Crnoj Gori. Imati ambasadore u objema državama biće veliki podsticaj privrednoj saradnji – rekao je.

Milo Đukanović je kazao da će se otvaranjem ambasada - slovačke u Podgorici i crnogorske u Bratislavi - osnažiti diplomatska infrastruktura, što će biti još bolji temelj za razvoj bilateralnih odnosa dviju zemalja.

Đukanović sa Gasparovičem

Premijer Crne Gore sastao se juče i sa predsjednikom Republike Slovačke Ivanom Gasparovičem.

- Sastankom sa Predsjednikom Slovačke ta zemlja je ukazala posebnu čast Crnoj Gori, njenoj vladi i meni kao premijeru – kazao je MiloĐukanović.

Korupcije ima, ali ne više nego kod drugih

- Problem korupcije u Crnoj Gori nije rašireniji nego u bilo kojoj državi regiona u ovoj fazi integracije. Postoji apsolutna politička volja u državnom rukovodstvu da i na tom planu poštujemo zahtjevne međunarodne standarde i obezbijedimo punu integraciju crnogorskog u evropsko društvo u bliskoj budućnosti – kazao je Đukanović, odgovarajući na pitanje novinara.

- Veoma smo posvećeni problemu na koji nam ukazuje Evropska komisija kroz njene progres riporte i siguran sam da to neće biti razlog usporavanja Crne Gore u njenoj punoj integraciji ka EU – kazao je Đukanović.

On je podsjetio da je u posljednjem izvještaju EK konstatovan napredak na putu evropskih integracija u svim oblastima, pa i u rješavanju problema organizovanog kriminala i korupcije.

Ivana Koprivica

Najava događaja
 
 
 
 
Preporučujemo ...
 
Korisni linkovi