home    
Slovak
  O nama
  Akti
  Aktivnosti
  Bilteni
  Press clipping
  Donatori
  Foto galerija
  Kontakti
 
Slika mjeseca
 
Pišite nam
 
 
 

 

16.12.2007.
"SLOVAČKI KONCERT" ODUŠEVIO

Prije otprilike pola godine, osnovano je Udruženje, u koje su se skupili etnički Slovaci u Crnoj Gori, a pošto je osnovano u saradnji sa domaćinima, nazvano je NVO Crnogorsko-slovačko prijateljstvo (CSP). Nije mnogo vremena proteklo, a ova organizacija otpočela je sa svojim konkretnim aktivnostima. Prva kulturna manifestacija nazvana je Slovački koncert. Na ovaj način, kulturna saradnja je započeta. Uz pomoć Kabineta za Slovake koji žive u inostranstvu (USž), zatim Vlade Republike Crne Gore, Ministarstva za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Crne Gore.

O značaju misije i vizije CSP-a, svjedoči i puna sala Dodesta u KIC-u "Budo Tomović", koja je bila mala da primi sve zainteresovane. Nakon što je publiku pozdravila Vesna Nikolić, predsjednica Skupštine CSP. program je otvoren recitacijom dviju dječjih slovačkih basni, a gromoglasan aplauz, koji je dobio duet glumaca slovačkih "Emigranata", svjedoči o toplini i istinskom prijateljstvu, jer je predstava bila na slovačkom jeziku, ali to nikome nije smetalo. Naprotiv. Izvanredna gluma, koju su pokazali Jan Kolarik i Pavel Breznik, u režiji Fedora Popova, impresionirala je podgoričku publiku, koja je pomno upijala jednoiposatni pozorišni komad.

Nakon predstave, uslijedio je pravi Slovački koncert. Muzika je takode oduševila posjetioce. U očima nekih pojavile su se čak i suze. Uzbudenje je kulminisalo, jer su virtuozi na violini, gitari, basu, kontrabasu i harmonici odabrali pjesme koje su pogadale ne samo slovačke doseljenike već i domaćine, koji su pomno snimali svaku notu vrsnih majstora. Osim slovačkih pjesama, svirali su, kako kažu, i dvije "naše crnogorske". Nije izostala salva aplauza ni nakon izvodenja numera Mostova na Morači i Pljevaljskih tamburaša.

NVO Crnogorsko-slovačko prijateljstvo, želi, dakle, da bude kohezioni faktor, ne da postoji samo na papiru. Nije samo kulturna saradnja u pitanju, već povezanost dvije suverene države u mnogim oblastima. Nije, možda, za sada, poznato široj javnosti, ali svojim radom će dokazati da je na pravom putu. Slovački koncert u Dodestu je to i potvrdio.

M. Spevak

Najava događaja
 
 
 
 
 
 
 
Preporučujemo ...
 
Korisni linkovi