home    
Slovak
  O nama
  Akti
  Aktivnosti
  Bilteni
  Press clipping
  Donatori
  Foto galerija
  Kontakti
 
Slika mjeseca
 
Pišite nam
 
 
 

 

16.11.2008.
VJERNI SVOJOJ TRADICIJI

Na Lucindan, na scenu bjelopoljskog Centra za kulturu, zakoracio je KUD „Šafarik" iz Novog Sada, koji je predstavio publici, uz pratnju muzike, folklorno bogatstvo slovackog naroda. Ovo raznovrsno nasljede Slovaka, dosad nepoznato i nedokucivo Crnogorcima, tokom sat i po, izazvalo je oduševljenje publike.

U okviru sedam koreografija, smjenjivala su se prela i posijela, djevojacke i momacke igre, uz ritam i pratnju muzike, razglednice folklora iz svih djelova pradomovine im Slovacke. U Vojvodini, u kojoj žive vec pune 263 godine, sacuvali su svoj autentican jezik, kulturu, obicaje i folklor.

-KUD "Šafarik" postoji vec 88 godina, a u okviru njega je najaktivniji folklor, koji je upisao 60 godina plodnog rada. Kad smo, u okviru aktivnosti Crnogorsko - slovackog prijateljstva, dobili poziv da gostujemo u sjevernom dijelu Crne Gore, odlucili smo da prenesemo ono što je najvrijednije, što najbolje znamo, rekao je Jan Slavik, glavni koreograf. -U kratkim pauzama, publiku je zabavljao orkestar pod nazivom „Pavel i prijatelji". Projekat je djelimicno finansiran Ustanovom za Slovake u dijaspori, ispred Vlade Slovacke Republike i Skupštine Crne Gore.

On je naglasio da Crnogorsko - slovacko prijateljstvo, ovom manifestacijom želi da oživi kulturni sadržaj na sjeveru Crne Gore.

A drugog dana, "Šafarik" je nastupao u mojkovackom Centru za kulturu. Marina Blaževic, ispred TO Mojkovac, kazala je da su za goste organizovali obilazak gradske okoline, u kojem su clanovi KUD- a imali priliku da se upoznaju sa prirodnim ljepotama, kulturno - istorijskim spomenicima i turistickim potencijalima Opštine.

Osim znacajnog kulturnog dogadaja, ova gostovanja, kako je istakao Stevan Grdinic, potpredsjednik Opštine Mojkovca, doprinose i ucvršcivanju veza dvije države. On je naglasio da je izvjesno da ce se slovacka Vlada ukljuciti u realizaciju projekta izgradnje zgrade za ovu mladu turisticku organizaciju.

Prvi put u istoriji, na konferenciju, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Slovacke, bili su pozvani predstavnici slovacke etnicke zajednice iz Crne Gore. Na konferenciji, pod pokroviteljstvom premijera Roberta Fica, bio je 101 delegat iz 25 zemalja, a medu njima i Slovaci iz Crne Gore. Ovakve konferencije se održavaju jedanput godišnje. Zakljucci konferencije, održane od 6. do 8. novembra, su da ce Slovacka Republika u buducnosti podržavati projekte svoje dijaspore u oblasti školstva: inicirace otvaranje Katedre slovackog jezika na fakultetima gdje se za to ukaže potreba i takode inicirace potpisivanje bilateralnih medudržavnih sporazuma u oblasti školstva. Sve u cilju da potomci Slovaka, ma gdje bili u svijetu, ne zaborave svoj jezik, kulturu i narodne obicaje.

Slovak na Medunu

Jedan vojvodanski Slovak je, nedavno, pocetkom oktobra, posjetio cuvene Kuce, da vidi korijene svoje snahe, iz ponosne familije bratstva Milica, koji su potomci legendarnog Đulje Jovanova. Obišao je Muzej "Marka Miljanova Popovica" na Medunu. Oduševljen istorijom i prirodom, pun pozitinih utisaka, po povratku je savjetovao svojim zemljacima da posjete Crnu Goru. I - gle cuda! Nije proteklo mnogo vode rijekom Moracom i Tarom, a njegovi zemljaci su ga stvarno poslušali.

M. S.
Najava događaja
 
 
 
 
 
 
 
Preporučujemo ...
 
Korisni linkovi