home    
Slovak
  O nama
  Akti
  Aktivnosti
  Bilteni
  Press clipping
  Donatori
  Foto galerija
  Kontakti
 
Slika mjeseca
 
Pišite nam
 
 
 

 

U OVOJ GODINI PLANIRANO štampanje brošure "Slovaci u Crnoj Gori" i manifestacija "Dani Crne Gore u Slovačkoj"

Opšte je poznata cinjenica, da je u najmladoj evropskoj državi do sada registrovano blizu 4000 nevladinih organizacija, na svakih 150 gradana po jedna. Ovako zavidan prosjek, medutim, nije pokazatelj demokratske orijentacije njihovih osnivaca. Pretpostavke su da je, od ovog broja NVO, aktivno svega 10 odsto, pa se s pravom sumnja da se u civilnom sektoru nalazi mnogo onih koji su takvo registrovanje zloupotrijebili, kako bi izbjegli placanje poreza i drugih obaveza, koje bi imali da su prijavljeni kao pravno lice.
Najveci broj nevladinih organizacija u Crnoj Gori, prema podacima CRNVO, bavi se kulturom i umjetnošcu (12,20 odsto) i socio - humanitarnim problemima (15,10 odsto). O tome koliko su Crnogorci okrenuti planetarnom druženju i kulturi drugih država, govori stotinjak NVO, koje su registrovane kao društva crnogorsko -inostranog prijateljstva, ili kao klubovi ljubitelja kulture najšireg spektra zemalja, sa svih kontinenata.
Najviše nevladinih organizacija nalazi se u Podgorici (32,15 odsto) i Nikšicu (9,33 odsto). Regionalno gledano, najveci broj nevladinih organizacija je u centralnom dijelu Crne Gore (59,62 odsto), u južnom ih je 22,89 odsto. Samo polovina nevladinih organizacija koristi elektronsku poštu, a veb sajtove posjeduje njih deset odsto.
Rijetke su organizacije, koje se svojom bogatom djelatnošcu mogu ponositi. Postoji jedna nevladina organizacija, koja se, ipak, može definisati kao neprofitna, koja se ne bori za vlast, niti stoji iza interesa neke politicke partije, a pritom želi da razvija odnose izmedu dvije kulture i dvije zemlje - na svim nivoima. To je relativno mlada nevladina organizacija Crnogorsko slovackog prijateljstva.
Njeno ambiciozno i energicno vodstvo u ovoj godini planira niz kulturnih aktivnosti. Od decembra 2007, u funkciji je internet stranica udruženja- www.nvocsp.org. Na ovom sajtu, posjetioci mogu doznati nešto više o radu i planiranim kulturnim aktivnostima ove nevladine organizacije, koja djeluje u skromnim prostorijama, na Starom aerodrumu u Podgorici.
Vec na proljece, planirana je izložba fotografija prestižnih slovackih fotografa, na kojoj ce javnost moci da pogleda kompozicije fotografa. Naziv ove kombinovane izložbe ce biti "I zato sam pritisnuo dugme".
Nakon toga, planiran je Slovacki koncert u Mojkovcu, na kojem ce se predstaviti muzicari Pavela Kabasa, sa autenticnim slovackim pjesmama. U novembru prošle godine, bio je organizovan slican koncert u KIC-u "Budo Tomovic". Sala Dodesta je tada bila mala da primi sve zainteresovane. Pošto je interesovanje bilo veliko, odluceno je da se slican koncert održi - ovaj put u Mojkovcu.
Planirano je i izdanje brošure "Slovaci u Crnoj Gori", kojom bi se napravio možda mali korak za izdavaštvo u Crnoj Gori, ali veliki za aktivnu slovacku zajednicu. To je, u stvari, istorijski cin, jer ce ostati publikovan trag o životu i djelatnostima Slovaka u Crnoj Gori. „Malo nas je, al nas ima“, komentariše jedan od tvoraca Udruženja crnogorsko slovackog prijateljstva Mical Spevak, i dodaje da želi da zahvali preduzecu Grafo Crna Gora, na izuzetnoj dosadašnjoj saradnji.
Manifestacija "Dani slovackog filma" je takode u planu. A tom prilikom ce biti emitovani najpoznatiji filmovi iz ove zemlje.
Planiran je i projekat "Dani Crne Gore u Slovackoj", koji iziskuje podršku nadležnih resornih ministarstava, jer je tendencija da se u Slovackoj prezentuje sve najbolje iz Crne Gore, ne samo u oblasti kulture, vec i u oblasti turizma i gastronomije.
Za sve ove ambicije NVO CSP je potrebna pomoc institucija, jer je opšta poznata cinjenica, da za kulturu uvijek nedostaje sredstava. Ali, u NVO CSP imaju i za to riješenje, nude firmama banere na njihovom sajtu, reklamu na plakatima i u brošurama. Snalaze se kako najbolje znaju i umiju, a o njihovoj djelatnosti ce se sigurno još cuti.


Dolazi "Šafarik"
Na jesen se ocekuje pravi spektakl. Trebalo bi da mini turneju ima Slovacko kulturno umjetnicko društvo "Pavel Jozef Šafarik" iz Novog Sada. Ovaj folklorni ansambl dolazi pod palicom svjetski priznatog Koreografa Jana Slavika, i to u najjacem sastavu. U ekipi ce biti dvanaest plasnih parova, osam muzicara, koji ce javnosti predstavljati ples Slovaka. Tri grada u Crnoj Gori ce imati priliku i cast da gledaju "Šafarika". Voda ansambla Jan Slavik, kaže da se raduju dolasku u Crnu Goru, pogotovo zbog cinjenice da su došli do spoznaje da i ovdje žive etnicki Slovaci.
Dolazak SKUD-a "Pavela Jozefa Šafarika" je najveci i najzahtjevniji projekat do sada i na njegovoj realizaciji se ocekuje pomoc Vlade Slovacke Republike, odnosno Uprave za Slovake u dijaspori.
Najava događaja
 
 
 
 
 
 
Preporučujemo ...
 
Korisni linkovi