home    
Slovak
  O nama
  Akti
  Aktivnosti
  Bilteni
  Press clipping
  Donatori
  Foto galerija
  Kontakti
 
Slika mjeseca
 
Pišite nam
 
 
 

 

13.07.2008.
KUVALI I PROMOVISALI DIVLJU LJEPOTU

Deseti jubilarni šampionat u kuvanju slovackog jela Brindzove haluški održan je krajem juna u slovackom gradu Košice, paralelno sa folklornim festivalom Cašovia folkfest. Glavni cilj manifestacije nije bila samo promocija nacionalnog jela Slovaka, mlijeka i mlijecnih proizvoda, vec i pomoc hendikepiranoj djeci, jer je sav prihod od manifestacije upucen domovima za nezbrinutu djecu.

Slovaci iz Crne Gore, koji su bili pozvani na takmicenje, odlucili su da idu na ovo prvenstvo pod okriljem nevladine organizacije iz Podgorice Crnogorsko - slovacko prijateljstvo (CSP). Da bi stigli u drugi najveci grad u Slovackoj, rezentativci Crne Gore prevalili su dug put. Putovali su 1500 kilometara i usput srijetali Ruse i Turke, koji su išli na meceve europskog prvenstva u fudbalu. Bec je bio preplavljen navijacima Turske, koji su bili u transu, jer su ocekivali duel sa Njemcima, a prethodno su eliminisali Hrvatsku, od koje su bili nadigrani, ali - cuda se dešavaju.

„Što ce turska vjera medu nama“, zapitao se njegoševski u šali voda CSP ekspedicije. Iz Beca, punog navijaca, ekspedicija je brzo ušla u pradomovinu Slovacku. Medutim, do Košica je bilo još 500 kilometara. Pravac istok. U ranu zoru, u amfiteatru u Košicama, u subotu 28. juna, prvi put u istoriji zaviorio se crnogorski barjak. Osim toga, ekipa CSP- a priredila je i promociju Njild beauty, odnosno divlje ljepote, a projekat promocije Crne Gore u Slovackoj podržalo je Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine.

Takmicilo se 16 timova, iz Slovacke, Madarske, Rumunije, Srbije (Vojvodine), Ceške i Crne Gore. Pobjedila je ekipa Slovaka iz Ceške (Slovacka opština u Ceškoj), koju je sponzorisala firma Dr Etker. Oni su skuvali jelo za 9 minuta i 52 sekunde. Strucni žiri ocjenjivao je vrijeme kuvanja, kvalitet jela, proces proizvodnje, higijenu na radnom stolu... Takmicari su morali sami da sijeku drva, da zapale vatru, da umijese tijesto, da ubace u prokljucalu vodu i da spreme što brže tri kilograma jela. Poslije kuvanja i ocjenjivanja, ekipa je morala da pojede tri kilograma ovog jela.

Selekcija CSP- a, u sastavu: Mihal Spevak, Vladimir Vlcak, Tatiana Levicka i Nela Linetova zauzela je odlicno peto mjesto. Skuvali su jelo za 16 minuta i 32 sekunde, što je bilo najprijatnije iznenadenje prvenstva, jer su ucestvovali prvi put. Nijesu pojeli sve, vec su podijelili haluške publici.

Cilj manifestacije nije bio osvajanje medalje, vec promocija organizacije Crnogorsko - slovackog prijateljstva i Crne Gore. Ucesnici iz Crne Gore bili su slobodni da pozovu sve ucesnike na takmicenju da posjete zemljake u Crnoj Gori. Poziv je, naravno, objerucke prihvacen i od strane domacih Slovaka, ali i od strane slovacke dijapore. Takode, CSP je uplatilo pomoc hendikepiranoj djeci, jer je moto prvenstva „Humanita za život“. Najveci uspjeh je što su uspjeli na licima ove djece da izmame osmjeh.

Najava događaja
 
 
 
 
 
 
 
Preporučujemo ...
 
Korisni linkovi