home    
Slovak
  O nama
  Akti
  Aktivnosti
  Bilteni
  Press clipping
  Donatori
  Foto galerija
  Kontakti
 
Slika mjeseca
 
Pišite nam
 
 
 

 

12.05.2009.
SNAGA MALIH DRŽAVA JE U NJENIM SAVEZNICIMA

Posljednji Samit NATO-a jasno je stavio do znanja da vrata ove asocijacije nijesu zatvorena, i vjerujem da cemo u toku ove godine, na osnovu rezultata koje smo dosad ostvarili, postati clanica MAP-a programa. To bi znacilo i nadu da bi naredna – 2010. godina možda bila ta u kojoj bi realno bilo ocekivati da Crna Gora postane clanica NATO-a , kazao je danas gradonaclenik Podgorice dr Miomir Mugoša, u razgovoru sa delegacijom Slovacke koju je predvodio ambasador František Lipka.

Proces ulaska u EU, kako je ocijenio gradonacelnik, neodvojiv je od clanstva u NATO savez, i Crnoj Gori može donijeti samo benefite.

- Pokazali smo, ne samo kroz legislativu i donošenje strateških dokumenata, nego i prakticnim koracima koje preduzimamo na planu evroatlanskih integracija, da smo ozbiljan partner medunarodnoj zajednici, kazao je Mugoša, ocjenjujuci da je Crna Gora vec ispunila mnoge zahtjeve koji su pred nju postavljeni, a koji je vode do clanstva i u Evropsku uniju i u NATO savez.

- U današnjem svijetu sve je toliko povezano da nijedna zemlja ne može sama da napreduje. Znacaj i ulogu države ne odreduje više toliko njena velicina ili snaga armije, nego to ko su joj prijatelji i kakve ima saveznike, drugim rijecima u kakvim je medunarodnim organizacijama uclanjena, porucio je František Lipka.

Visoki zvanicnik je podsjetio na cinjenicu da su EU i NATO organizacije koje su povezane, kako svojim clanicama, tako i istim sistemom vrijednosti koji pociva na demokratiji.

- Ako jedna mala zemlja, kao što je Slovacka, ili Crna Gora ude u ove organizacije to znaci da ona pojacava svoju snagu i ulogu na medunarodnoj sceni. Jer velike zemlje uvijek imaju sredstva – politicka, ekonomska, vojna- da štite i brane svoje interese, dok ih male nemaju u toj mjeri i za njih je jedino sredstvo da odbrane svoje interese upravo clanstvo u ovim velikim i mocnim organizacijama, porucio je Lipka, naglašavajuci da je najgore što se može dogoditi maloj zemlji, kad drugi odlucuju o njenoj sudbini.

Kapital dolazi gdje je stabilno

Lipka je istakao da je NATO danas, prije svega, politicka organizacija, koja stvara jedan veliki prostor stabilnosti u Evropi, te da je jedini nacin da se stabilizuje, inace nestabilan prostor Zapadnog Balkana, ulazak svih zemalja regiona u Eu i NATO.

- Znacaj NATO saveza ima i ekonomsku pozadinu. Nama je potreban strani kapital, koji nece doci u zemlju koja nije politicki i bezbjednosno stabilna. Ulazak u NATO upravo to garantuje, istakao je Lipka navodeci primjer Slovacke, koja je od trenutka kada je postala clanica NATO-a pocela da privlaci strani kapital, zahvaljujuci cemu su, kako je kazao, reformisali i modernizovali privredu.

- Od ulaska u NATO prošlo je pet godina i nijesmo osjetili nijednu manu, samo benefite, kazao je Lipka, odgovarajuci na pitanje novinara koje su mane ulaska u NATO savez.

V. Š.
Najava događaja
 
 
 
 
 
 
 
Preporučujemo ...
 
Korisni linkovi