home    
Slovak
  O nama
  Akti
  Aktivnosti
  Bilteni
  Press clipping
  Donatori
  Foto galerija
  Kontakti
 
Slika mjeseca
 
Pišite nam
 
 
 

 

08.03.2009.
EVROPLJANIN IZ RUSKE KULE

Važno je ko si i što si, ali je još važnije ono što ciniš, kaže potomak tradicionalne slovacke porodice, koji je prije dvije godine došao u Crnu Goru. Živi u Podgorici, u zgradi poznatoj kao Ruska kula. Prihvatili su ga, kaže, "ka svoga"i trudi se da opravda tu naklonost - svojim radom i zalaganjem.

Mihal Spevak, Slovak iz Bratislave, radi u Uniji poslodavaca, pokriva agendu društveno odgovornog poslovanja i pravi je zaljubljenik u Crnu Goru.

-Treba da izgradimo odgovorno društvo, jer covjeku zemlja ne pripada, covjek pripada zemlji. Kako se ponašamo prema njoj, tako ce nam se i vratiti - nama i našim potomcima. Svijest ljudi mora biti jaca u svim segmentima društva. Jednog dana, kad nas ne bude, pamtice nas po tome kakvi smo bili, šta smo radili i cime smo doprinijeli zajednici, kaže u jednom dahu potomak tradicionalne slovacke porodice, koji je prije dvije godine došao u Crnu Goru. Njegovo ime piše se Michal, izgovara se Mihal, a prezime se piše Spevak a izgovara se sa akcentom na slovu a. Citirujuci Rade Tomova dodaje: "Svak je roden da jednom umre, cast i bruka žive dovijeka".

Cesto putuje u razne studijske posjete, po raznim gradovima Evrope, u zadnje vrijeme je viden u Barseloni, Briselu i Torinu. Osim toga, rado putuje po Crnoj Gori. Za nju veli da je mala zemlja, za predivan odmor, i dodaje da ima neiskorišcen potencijal...

-Uvijek sam putovao. Putujem što dalje, da bih bio bliži sebi i drugima, kaže kroz osmijeh nekadašnji fudbaler Slovana iz Bratislave, koji je prije vremena okacio kopacke o klin, zbog teške povrede.

Pored svih mnogobrojnih obaveza kod poslodavaca, Mihal privodi kraju postdiplomske studije na Fakultetu politickih nauka, volontira u organizaciji Crnogorsko - slovackog prijateljstva, ali je prije svega posvecen porodici. Ako nade slobodnog vremena, rado cita dobre knjige. Upravo je poceo da cita "Tihi Don" Mihaila Šolohova i kaže da jedva ceka Podgoricki sajam knjiga.

I sam je publikovao nekoliko knjiga, realizovao je više raznih projekata iz oblasti zaštite životne sredine, ekonomije i oblasti kulture, ali za njega je nauspješniji projekat roden jeseni 2007. godine.

-Zahvaljujuci supruzi Danici, roden je sin Mihal šesti. To je za mene najveci kapital. Materijalne stvari se ne mogu mjeriti s ovim osjecajem radosti. Zlati hlapec (u prevodu sa slovackog - zlatni djecak), kako tepa svome sinu je njegov novi modus vivendi.
Z. T.
Najava događaja
 
 
 
 
 
 
 
Preporučujemo ...
 
Korisni linkovi