home    
Slovak
  O nama
  Akti
  Aktivnosti
  Bilteni
  Press clipping
  Donatori
  Foto galerija
  Kontakti
 
Slika mjeseca
 
Pišite nam
 
 
 

 

Folklorno bogatstvo Slovaka oduševilo Mojkovcane

Na sceni mojkovackog Centra za kulturu, KUD „Šafarik" iz Novog Sada, predstavio je publici, uz pratnju muzike, folklorno bogatstvo slovackog naroda. Ovo raznovrsno nasljede Slovaka, dosad nepoznato i nedokucivo Mojkovcanima, tokom sat i po, izazvalo je oduševljenje publike. U okviru sedam koreografija smjenjivala su se prela i posijela, djevojacke i momacke igre uz ritam nogu i pratnju muzike, razglednice folklora iz istocnog, zapadnog i srednjeg dijela Slovacke, zatim dijela Vojvodine, u kojem vec punih 260 godina živi ovaj narod i prigrlio ga kao zavicaj, ciji je folkor pretrpio izvjesnu stilizaciju u odnosu na izvorište.

- KUD "Šafarik" egzistira vec 88 godina, a u okviru njega je najaktivniji folklor koji je upisao 60 godina plodnog rada. Kad smo, u okviru aktivnosti Crnogorsko-slovackog prijateljstva, dobili poziv da gostujemo u sjevernom dijelu Crne Gore, odlucili smo da prenesemo ono što je najvrijednije, što najbolje znamo i umijemo - rekao je Jan Slavik, glavni koreograf.

U kratkim pauzama publiku je zabavljao orkestar pod nazivom „Paja i prijatelji", a nastupila su i cetiri solo pjevaca - Vjerka, Katarina, Ivan i Veljko.

Michal Spevak, predsjednik Crnogorsko-slovackog prijateljstva u kratkoj izjavi je istakao da se ovo Društvo finansira iz više izvora, dok su za konkretan projekat sredstva izdvojile dvije vlade.

Osim znacajnog kulturnog dogadaja, ova gostovanja, kako je istakao Stevan Grdinic, potpredsjednik Mojkovca, doprinose i ucvršcivanju veza dvije države. On je naglasio da se slovacka vlada ukljucila u realizaciju programskih sadržaja ovdašnje mlade turisticke organizacije.

Najava događaja
 
 
 
 
 
 
Preporučujemo ...
 
Korisni linkovi